ESPANYA. Emissions Epelsa - Mobba 2OO1 51
Cotxes d'època ( 2 ). HISPANO SUIZA T (CASC)
Data d'emissió :
Juliol de 2001 ( 1a. data coneguda : 31.07.01, Servei Filat.)
47 x 27 mm. - Format tipus 2
Paper :
Tèrmic autoadhesiu - dibuix multicolor
Impressió valor :
Tèrmica en negre
Variants d'impressió : 6 ( Mobba (1) i Epelsa amb 4 (1), 5 (2) i 6 (2) dígits )
Valors / Sèrie :
1 a 999999 PTS / Sèrie : 30 - 40 - 75 PTS
( Variants d'impressió i valors possibles en la data d'emissió )
Disseny i Fabricació :
RCM-FNMT. Real Casa de la Moneda - Fábrica Nacional de Moneda y Timbre
Tiratge :
50.000.000 d'etiquetes
Clica sobre l'imatge per ampliar

Segona emissió de la sèrie d'ATMs dedicada als cotxes antics o d'època.

El 14 de juliol de 1904 un grup d'empresaris catalans encapçalats per Damià Mateu i Francisco Seix funden a Barcelona la societat anomenada Hispano Suiza de Automóviles Sociedad Anónima. La direcció tècnica va recaure en l'enginyer Mark Birkigt, que amb anterioritat havia dissenyat un automòbil per a l'empresa La Cuadra, del que només es van fabricar 4 unitats l'any 1900, i que es considera l'antecessor dels Hispano Suiza.
 

El mateix 1904 es formalitzen els primers contractes, un d'ells a Francisco Abadal, entusiasta d'aquests vehicles i que amb les seves proeses esportives ( com el viatge Barcelona - París ) contribuí al llançament de la marca. També fou l'artífex de que l'aleshores Rei d'Espanya D. Alfonso XIII, gran afeccionat a l'automobilisme, s'interessés i adquirís un T-45, un cotxe de competició desenvolupat per a ús civil i que popularment es va conèixer com a Alfons XIII.
Birkigt desenvolupa les seves idees de "cotxe cuirassat", que en el futur seran el denominador comú de la marca ; Aquest concepte protegeix el motor tancant el xassís per sota, per tal d'evitar que hi penetri l'aigua o la pols, a la vegada que dona major rigidesa al conjunt.

Amb el decurs dels anys, la marca va guanyant en prestigi internacional i augmenta la producció ; nous models d'automòbils, autobusos, camions, .... 
Es crea una sucursal a França.

A partir de 1914, amb l'esclat de la I Guerra Mundial, la Hispano Suiza centra la seva activitat en fabricar motors per a aviació.
Fins el 1936, continuen construint vehicles i motors per als avions Fokker de les Línies Aèries Postals Espanyoles ; amb l'esclat de la Guerra Civil es detura la producció. A partir del Decret de 10 de febrer de 1940, en el que es planificava l'automoció a Espanya, l'INI ( Instituto Nacional de Industria ) assumeix aquestes funcions, que es concretaran amb la creació d'ENASA ( Empresa Nacional de Autocamiones, S.A. ) ; els camions que es van començar a vendre sota la denominació d'Hispano Suiza van donar finalment origen a la nova marca Pegaso.Els cotxes antics i la filatèlia

INICI PÀGINA
PRINCIPAL
Els ATMs
a ESPANYA
Els ATMs
TÈRMICS
EMISSIONS
2OO1
ATM Web - Correus espanyols i Llatino-americans : http://www.fut.es/~jjj/atm  © J. Jové - M. Sans