Els ATMs / Segells de Valor Variable a ANDORRA
(Correus Espanyols)

 • Introducció. 1992-1996
 • Equipament postal
 • Distribuïdor Epelsa LF
 • ATM "Principat d'Andorra"
 • Varietats de paper
 • Els errors
 • Tarifes postals a Andorra
 • Les oficines de Correus

 • Veure també: ANDORRA - Correus Francesos. Sellos de valor variable (en castellà)

  Introducció. 1992 - 1996

  L'Oficina principal dels Correus Espanyols d'Andorra, situada a Andorra la Vella, disposa de balances franquejadores Epelsa des de juliol de 1992 per a la impressió tèrmica de segells de valor variable o ATMs, emprats per al franqueig dels enviaments fora del Principat (el correu interior té franquícia postal).

  Diferents balances del model ET-CB van ser emprades els primers anys en aquesta oficina, amb les matrícules 0044 (després traslladada a l'oficina de correus de Bellpuig, a Lleida), 0635, 0795, 0859 (després instal·lada en l'oficina de St. Julià de Lòria, el novembre de 1999), 1002 (instal·lada el 1992 i la més utilitzada) i 1533.
  La resta d'oficines de correus de les diferents Parròquies, sense balances franquejadores pròpies, realitzaven els franquejos a partir de llargues tires d'ATMs amb els valors més comuns de franqueig provinents de l'Oficina Principal. Oficina principal dels correus Espanyols a Andorra la Vella
  Edifil 219  / Yvert 205 / Michel 215

  Des de juliol de 1992 i fins el setembre de 1996, abans de l'aparició del model ATM propi del País amb l'inscripció
  "PRINCIPAT D'ANDORRA", es donà una situació excepcional en l'historia mundial recent del correu; durant més de 4 anys les balances franquejadores instal·lades a Andorra emetien ATMs (segells) emprant un paper adhesiu de suport amb l'inscripció "CORREOS - ESPAÑA", els mateixos models que s'estaven emprant en les oficines de correus de l'Estat Espanyol. Malgrat el seu especial interès, es tracta d'un període molt poc estudiat.
  Aquesta situació paradoxal va ser possible donat el caràcter especial i únic dels correus a Andorra; tot i tractar-se d'un petit país independent, el servei de correus està dividit entre els Correus Espanyols, que consideren Andorra com a oficina depenent de Lleida, i els Correus Francesos.

  Durant aquest període van ser emprats els models tèrmics 1 a 7 d'Espanya; Per tant, els ATMs i els enviaments franquejats amb aquests signes de franqueig es poden reconèixer únicament pel número de màquina imprès al segell i/o l'informació del matasegells.
  No es coneixen dates exactes sobre els períodes en ús de cadascun dels papers i en cadascuna de les balances emprades, però sí es pot donar una visió de referència:

  El primer paper emprat en la primera balança franquejadora Epelsa ET-CB instal·lada a Andorra la Vella, número 1002, va ser el T1 (4) - Emblema de Correus, en la varietat fabricada per Eduardo Albéniz, S.A.
  La balança franquejadora imprimia la data i el valor facial sense asteriscs.

  Durant els darrers mesos de 1992 es va començar a emprar la varietat del mateix paper fabricada per la F.N.M.T.
  Aquests signes de franqueig inicialment estaven considerats per al franqueig immediat de les trameses dipositades en l'oficina. De fet ni tan sols estava previst que el client se'ls pogués endur, els segells sortien de la balança sense el paper suport siliconat, i s'havien d'enganxar immediatament en l'enviament.
  En els primers mesos de 1993 es realitzen algunes modificacions en la balança 1002; es configura per a que imprimeixi asteriscs de seguretat davant el valor facial i es possibilita l'emissió d'ATMs amb la data impresa o sense; en el primer cas es tractarà -al menys, en teoria- de segells emesos per al franqueig immediat, que no requeririen d'un matasegellat, i en el segon cas es tractaria d'ATMs que el client podria endur-se i emprar-los normalment com a franqueig en qualsevol moment.
  Es desconeix la data exacta d'aquestes modificacions, però els primers exemples coneguts d'ATMs sense data són de mitjans de març de 1993.


  Durant els anys següents es van emprar la resta de models, tot i que es desconeixen els períodes exactes d'ús de cada model i en cadascuna de les balances emprades.  Des de l'estiu de 1996 i durant els mesos següents, s'acaben d'exhaurir els rotlles de diferents models que encara restaven a l'oficina, en alguns casos al mateix temps que es començava a emprar el nou model Principat d'Andorra.
  Es poden trobar també ATMs de models d'Espanya amb dates de matasegellat posterior a setembre de 1996, provinents de les tires que s'havien emès per a la seva venda en les altres oficines de correus d'Andorra, sense balances pròpies.  Per a informació més detallada, no actualitzada, a propòsit dels segells de valor variable dels Correus Espanyols d'Andorra, i especialment sobre els períodes d'utilització dels diferents models i màquines, es pot consultar un article especialitzat sobre el tema a The Valira Torrent (butlletí de l'Andorra Philatelic Study Circle).

 • Introducció. 1992-1996
 • Equipament postal
 • Distribuïdor Epelsa LF
 • ATM "Principat d'Andorra"
 • Varietats de paper
 • Els errors
 • Tarifes postals a Andorra
 • Les oficines de Correus

 • INICI
   
  PÀGINA
  PRINCIPAL
  ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
  © J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

  Tots els drets reservats. Pàgina creada el 1999. Darrera actualització:  24.01.06